Senast uppdaterad: 2006-08-26                        Snooker, Snookrare, Snookrast, snoooker.se!


Current World Top 16

 • 1. Mark Selby
 • 2. Mark Williams
 • 3. John Higgins
 • 4. Neil Robertson
 • 5. Shaun Murphy
 • 6. Ding Junhui
 • 7. Judd Trump
 • 8. Ali Carter
 • 9. Stephen Maguire
 • 10. Graeme Dott
 • 11. Ronnie O’Sullivan
 • 12. Stuart Bingham
 • 13. Mark Allen
 • 14. Stephen Lee
 • 15. Matthew Stevens
 • 16. Martin Gould

11 snookerbord på söder
IBSF World Snooker Team Championship

Sverige nådde kvartsfinal!

Sveriges och Thailands landslag i Lag-VM i San José

Svenska och Thailändska landslaget efter kvartsfinalen

25/8: Sverige - Thailand: 0-5

Frame för frame i kvartsfinalen:

Frame 5: Mattias Enerdal fick uppgiften att försöka bärga det första framet mot ett svårbemästrat Thailand. Efter en serie missar från både Mattias och Phaithoon Phonbun så går Mattias in och gör en 41-serie för ledning med runt 20 poäng. Phaitoon har sedan lite tur, han lägger två röda mitt i hål nere i svarts vänstra hörn, men vit letar sig via några knackar in bakom grön i en perfekt snooker. Mattias går för en lång skjuts men missar den såväl som plan B, safe bakom någon av de låga färgerna. Återigen visar Thailändarna sin klass och både frame och match är slut någon minut senare. Sverige har gjort en tappar insats, men mot ett inspirerat och mycket starkt Thailändskt lag räckte det inte till. 5-0 i kvartsfinalen låter mer än det egentligen var - men det var en rättvis seger.

Atthasit Mahittit i ett besvärligt läge på sista rosa i framet mot Kevin Zarakani

Frame 4: 54-58. Kevin Zarakani i en mycket jämn historia mot Atthasit Mahittit. Kevin hade chansen men kom oturligt ur position in på de färgade och tvingades spela en indirekt stöt på gul. Atthasit gör gul fram till rosa men hamnar illa till med rosa nära långvallen (se bild) och han tvingas spela safe. Efter några gånger upp och ned längs kortvallarna missar Kevin ett försök till undanläggning bakom svart och Atthasit göra inga misstag utan vinner med minsta marginal. Det känns som att sista chansen försvann med den sista svarta bollen och Sverige behöver nu fem raka för att vinna matchen. Som Thailand spelat hittills är det inget vi rekommenderar pengaspel på..

Phaithoon Phonbun i matchen mot Jim Johansson

Frame 3: 23-87 blev resultatet för "Kiruna-Jim" som i sin första match mötte Phaithoon Phonbun. Det går inte att släppa in Thailändarna vid bordet, även denna gång var det avgörande breaket en bit över 50 och när Jim kom tillbaks till bordet med två röda kvar behövde han redan en snooker. Domaren är den enda som lyckats få Thailand på fall ännu så länge, genom att hänga upp en kratta slarvigt på bara ena kroken vilket resulterade i en snyggt krokben mitt i framet.

Frame 2: 9-72 i ett frame där Atthasit Mahittit efter lite trevande spel kring kakan hittade först in till ett läge och omvandlade det till en 59-serie. Ingen chans för Mattias Enerdal som fick skaka hand med en röd kvar på bordet. Mattias är duktigt irriterad på domaren, C. Ravindranth från Indien, som tycks övertygad om att rätt plats att döma är rakt i spelarens siktlinje.

Frame 1: Kevin fick ett par chanser men kunde inte komma rätt till färgad vid något tillfälle. Kobkit avgjorde med två serier - 32 och 43 för vinst 83-3.

Sveriges landslag i San José, från vänster: Mattias Enerdal,
Jim Johansson och Kevin Zarakani.

24/8: Sverige - Indien A och oväntad dramatik

Det blev inga överaskningar i Sveriges sista gruppspelamatch, utan Indien kunde säkra segern med 7-2, men ytterligare ett par frame var mycket nära att vinnas av svenska laget. För att bli fyra i gruppen krävdes nu att England gjorde vad som förväntades av dem - att vinna över USA A på ett bord bredvid.

England dök dock upp som ett håglöst lag och verkade mer lida av kvällen innan i hotellbaren än något annat. Vår svenska domare Michael Bingmert fick se USA ta ledningen med 0-1, senare 1-2 och nära nog plocka även femte frame till ledning inför paus. En närmast obegriplig amerikansk miss på sista rosa vände dock femte frame till engelsk seger och inför den korta pausen fanns det lite andrum; 3-2 till England. Nu delades matchen av tidsskäl upp på två bord och England kunde ta första framet efter pausen på bägge borden till 5-2 och därmed kunde svenska laget (som oroligt lämnat lokalen efter 2-2) pusta ut.

Sverige möter nu endera Thailand eller Indien B, beroende på resultatet i kvällens matcher. På domarsidan har Michael Bingmert förärats en semifinal på herrsidan i morgon kväll vilket är någon slags pallplats i masochisternas illustra skara. Vem som dömer finalerna (herr och senior) är fortfarande oklart.

23/8: Sverige - Isle of Man

Sverige, med två segrar i bagaget behövde en gruppseger till för att säkerställa avancemang ur gruppen. Isle of Man som varit det svagaste laget i gruppen lyckades dock på tisdagen besegra USA B med 5-4 (samma siffror som Sverige) och bevisade därmed att de är att ta på allvar. Sverige som slapp undan USA B-matchen med blotta förskräckelsen på söndagen hade såväl måndagen som tisdagen spelfri och laget hade bestämt sig för att inte ta några risker. Fullt fokus från frame ett och siktet inställt på att köra över Isle of Man ordentligt.

Nio frame senare skriver vi 8-1 i progokollet och kort om några underliga underverk på torsdagen så ska Sverige därmed vara klara för kvartsfinal. Idag (24:e) spelar Sverige sin sista gruppspelsmatch mot Indiens A-grupp och vi får ha realistiska föräntningar i den matchen - Indien har spelat mycket bra snooker under veckan och är en av favoriterna till titeln. Vinner vi idag får någon där hemma ringa upp bragdkommittén.

För att sverige ska missa avancemang så måste Sverige förlora mot Indien idag, vilket är troligt, samtidigt som USA A slår ett obesegrat England - mindre troligt (även om man bortser från det faktum att det är svensk domare vid det bordet :-)

20/8: Sverige - USA B, årets rysare

Sverige har fått en ny hjälte. Matchen mot USA:s B-lag var en match som bara måste vinnas för att vi ska ha realistiska chanser att gå ur gruppspelet. USA B förlorade klart mot USA A tidigare i veckan och Sverige hade ju redan slagit USA A, så det borde ju varit en behaglig resa. Det blev i stället onödigt spännande.

Jim Johansson i matchen mot Isle of Man

Jim Johansson i matchen mot Isle of Man, övervakad av domaren Michael Billinge från England.

Lagen vann vartannat frame fram till 2-2 då Mattias kunde ge sverige en knapp ledning inför pausen. Efter pausen kom USA tillbaka med två raka segrar och plötsligt stod mardrömsresultatet 3-4 på poängtavlan. Kvar är Kevin Zarakani och Jim Johansson som måste vinna två raka. Kevin tar fram mästerskapsnerverna och vinner klart i 8:e frame för att säkerställa kvitteringen, sedan börjar rysaren. Jim Johansson mot Tom Kollins. Sveriges yngsta och mest orutinerade spelare mot femfaldige amerikanska mästaren. Spelarna följs åt fram till 42 - 42 med två röda kvar på bordet då en safe-duell av episka mått utspelar sig framför åskådare som nu knappt klarar av att hantera pressen. Hur spelarna och framför allt Jim klarar att hålla lugnet är det ingen som vet.

Fru fortuna ger efter en lång stund Jim en röd i svarts ena hörn och därefter kan han skaffa sig några poängs försprång in till de färgade. Efter några vändor safespel får Jim in vit bakom svart i ett besvärligt läge och Tom missar två gånger, men lämnar en grön mitt i hål på andra försöket. Jim behöver grön för att gå till 24 före med 22 kvar på bordet och utan att tveka skottar han i grön, brun, blå och rosa för seger. Jublet från oss svenskar fick huvuddomaren att komma med hysch-fingret i luften - men vad gör det en kväll som denna. Sverige vinner med 5-4 och Jim Johansson behöver nog inte betala några drinkar ikväll. I morgon är det vilodag - det kan behövas.

19/8: Förlust mot England

Lördagskvällen bjöd tyvärr inte på några sensationella överaskningar utan Sverige fick se sig besegrade med 2-7 mot ett duktigt Engelskt lag. David Craggs hamrade in 60, 104 och 63 i sina tre frame och var lindrigt uttryckt svårstoppad. Att göra centuries på de här borden är för övrigt en prestation utöver det vanliga - borden är svårspelade med smala fickor och svårt skurna kanter kring hålen.

18/8: Nyckelmatch vunnen!

På fredagkvällen spelade Sverige en viktig match mot USA A - och fick en mycket bra start med ledning 4-1 innan paus och drömläge att säkerställa segern tidigt, men det blev dramatiskt när USA plockade ifatt de närmsta framen innan Mattias Enerdal kunde avgöra matchen. Slutresultatet 5-4 ger Sverige mycket goda chanser att klara sig vidare till kvartsfinal. USA B borde på pappret vara lättare motstånd än deras A-lag och Isle of Man har också gjort en svag insats så här långt. Spelet fortsätter ikväll med England som motståndare - en match där Sverige åtminstone spelar utan press, England är solklara förhandsfavoriter.

17/8: Tung start för det svenska laget

Sverige spelade på torsdagen sin första match mot en av de svårare motståndarna i grupp A, Hong Kong. Tyvärr blev siffrorna hela 1-8 sett ur svenskt perspektiv, men det är inte riktigt rättvisande. Vid 1-3 borde ställningen rimligen ha blivit 2-3, då domaren släppte en foul och miss som bara foul. Inget att göra åt, domarens beslut är naturligtvis slutgiltigt, men sett med hemmaögon så var det väl snällt. Efter 1-4 så var det uppförsbacke hela vägen och alla de resterande matcherna förlorades relativt knappt. Att Hong Kong var det bättre laget idag är inte mycket att orda om, men 6-3 eller kanske rentav 5-4 hade känts mer rättvist.

Det vunna framet togs av Jim Johansson från Kiruna.

Sverige var inte enda laget med motlut i gruppen. Senare på kvällen klev Kim Hartman och Michael Bingmert in som domare och i Michaels match - Isle of Man mot Indien A, så blev siffrorna 9-0 och det var bara ett frame som ens var spännande. Isle of Man känns som rimliga motståndare framöver, men Indien ser svårt ut - de spelade mycket bra.

I morgon väntar USA A, en match som nog helst ska vinnas. De spelar i skrivande stund en utdragen match mot USA B, med Kim Hartman som domare och i en "halvtidsrapport" av Kim låter han meddela att spelet är av lite sämre kvalitet och vi ska ha goda chanser i morgon kväll. Matchen börjar 18.00 lokal tid, vilket är tre på natten svensk tid.

Vi återkommer med mer rapporter i morgon.


Stöd svensk snooker - besök våra annonsörer!

Snabblänkar

The International Billiards and Snooker Federation Svenska Biljardförbundet

Biljardservice - Allt inom biljard

Work2go


Aktuell svensk top 16